Wat te doen bij depressie?

Wat te doen bij depressie?

Depressie is een ernstige aandoening die veel meer is dan alleen een paar slechte dagen. Het brengt somberheid, gevoelens van wanhoop en heeft een ontzettende impact op het dagelijks leven. Mensen weten vaak niet wat te doen bij depressie. Maar met de juiste ondersteuning kan je jouw symptomen leren beheersen en een gelukkiger leven leiden. Weet jij niet wat te doen bij depressie? Wij hebben een aantal tips voor je.

 

Wat is een depressie?

Een veel voorkomende stemmingsstoornis die wordt gekenmerkt door langdurige gevoelens van verdriet, hopeloosheid, vermoeidheid en een verlies van interesse in activiteiten die ooit plezier gaven. Het kan leiden tot problemen met concentratie, slaapstoornissen, veranderingen in eetlust, lichamelijke klachten en zelfs suïcidale gedachten of zelfmoordpogingen.

 

Dit kan een verwoestende impact hebben op iemands leven, werk en relaties. Het kan leiden tot verminderde productiviteit op het werk, sociale isolatie, problemen in relaties en een verhoogd risico op zelfmoord. Bovendien kan het lichamelijke gezondheidsproblemen verergeren, zoals hartziekten, diabetes en chronische pijn.

 

Depressie kan worden veroorzaakt door een combinatie van genetische, biologische, omgevings- en psychologische factoren. Stressvolle levensgebeurtenissen, trauma’s, hormonale veranderingen, chronische ziekten en bepaalde medicijnen kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan van depressie.

 

Zoek professionele hulp

Begin door te praten met je huisarts of POH-GGZ. Ze kunnen je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog, psychiater of therapeut voor een passende behandeling.

 

Overweeg individuele therapie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), of Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Het kan je helpen om negatieve denkpatronen te doorbreken en nieuwe zelfzorg- en copingvaardigheden te ontwikkelen.

 

In sommige gevallen kan medicatie zoals antidepressiva worden voorgeschreven door een psychiater. Deze kunnen helpen bij het verminderen van symptomen zoals somberheid, angst en slaapproblemen. Bij therapieresistente depressie kan je kiezen voor  rTMS-behandelingen.

 

Zorg goed voor jezelf 

Besteed aandacht aan voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding. Probeer ook ontspanningstechnieken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen. Breek grote taken op in kleinere, haalbare doelen. Wees niet te streng voor jezelf en vier kleine successen.

 

Dit kan lastig zijn, maar probeer betrokken te blijven bij activiteiten die je leuk vindt of die je eerder voldoening hebben gegeven. Schrijf je gedachten en gevoelens op in een dagboek of notitieboek. Dit kan helpen om je emoties te verwerken en inzicht te krijgen in je stemmingen en gedachtenpatronen.

 

Krijg steun van jouw naasten

Praat met vrienden, familieleden of vertrouwenspersonen over wat je doormaakt. Het delen van je gevoelens kan enorm opluchten en steun bieden. Een sterke sociale kring is ontzettend positief voor mensen die met somberheidsklachten zitten.

 

Doe de dingen waar je plezier uithaalt, zoals het luisteren naar muziek, het kijken van films of het lezen van een boek. Afleiding kan helpen om tijdelijk de focus te verleggen van negatieve gedachten. Zorg wel dat je je afleidt met positieve dingen. Luisteren naar sombere muziek is bijvoorbeeld juist een trigger voor depressieve gedachten. 

 

Herstellen van een depressie kost tijd en vooruitgang kan lang duren. Wees geduldig en raak niet ontmoedigd door terugvallen. Blijf vasthouden aan je behandeling en zoek steun wanneer je het nodig hebt.

 

Wat te doen bij depressie?

Mensen met depressie klachten weten vaak niet wat ze moeten doen om zich weer goed te voelen. Dat komt mede doordat ze nergens meer voldoening uit halen, overspoeld zijn door somberheid en emotie en niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Alles kost ontzettend veel energie en niks lijkt effect te hebben. 

 

De tips die we geven lijken simpel, en dat zijn ze, maar ontzettend effectief. Zo lang je de volgende stappen blijft toepassen, zal je snel verschil merken. Als je ontdekt wat de impact van dit stappenplan is, is het makkelijker om dit te blijven doen. 

 

  1. Wees niet bang om hulp te vragen
  2. Praat erover met anderen
  3. Kies voor ritme en regelmaat
  4. Beweeg en eet gezond
  5. Doe iets leuks of ontspannends
  6. Stop met ongezonde gewoontes 

 

Dit spreekt eigenlijk voor zich: Roken, drinken, middelengebruik of ongezond eten raden we af. Ongezonde gewoontes en verslavingen kunnen de depressie verergeren. Omdat het verleidelijk is om ongezonde copingtechnieken te gebruiken, zetten we het er toch even bij. Een gemakkelijke uitweg van emoties zoals je kan ervaren bij bijvoorbeeld alcohol is niet de oplossing. 

 

Zorg dat je gevarieerd eet, niet te veel suiker en genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Beweging helpt voor ontspanning en energie. Slaap zorgt ervoor dat je beter jouw emoties kan reguleren.

 

Depressielijn voor extra hulp

De hulptelefoon van de Depressievereniging staat open voor iedereen met een depressie. Bij een ervaringsdeskundige vrijwilliger kan je jouw verhaal kwijt of vragen om advies. De Depressielijn biedt steun en denkt met je mee. Bel naar 088 – 505 43 34. Mailen kan natuurlijk ook.

 

Heb jij last van een depressie?

Een depressie gaat veel verder dan een gevoel van verdriet of neerslachtigheid; het beïnvloedt alle aspecten van iemands leven, van hun emoties en gedachten tot hun fysieke gezondheid en sociale interacties. Denk jij last te hebben van een depressie en zoek je hulp? Neem dan contact met ons op en start jouw traject vandaag nog.

 

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Vraagteken vector

    Veelgestelde vragen

    © 2024 Psychologenpraktijk Nederland. Alle rechten onder voorbehoud