VRAGEN EN ANTWOORDEN

Lees op onze Q&A pagina de meest gestelde vragen over de praktijk, locaties, behandelingen en praktische informatie.

Vragen over jouw traject

Hoe weet ik of ik de juiste behandelaar heb?

Om te bepalen of je de juiste behandelaar hebt, is het belangrijk om te letten op vertrouwen en comfort in de relatie, de ervaring en specialisatie van de psycholoog.

Maar ook de effectiviteit van de therapie, de communicatie en luistervaardigheid van de therapeut, de beschikbare behandelingsopties, en of de therapeut jouw grenzen respecteert en ethisch handelt.

Als je twijfels hebt, aarzel dan niet om dit te bespreken met jouw psycholoog of om andere opties te verkennen.

Wat kan ik verwachten voor de intake?

Nadat je contact met ons hebt opgenomen, regelen we een telefonische afspraak voor een intakegesprek.

Tijdens dit gesprek zullen we jouw hulpvraag bespreken en een eerste inschatting maken van de benodigde ondersteuning. Na dit gesprek ontvang je een vragenlijst toegestuurd, die je thuis kunt invullen.

Daarna plannen we een intakegesprek in, waarin we dieper ingaan op jouw situatie, achtergrond en doelen. De wachttijd voor dit intakegesprek varieert meestal tussen de 2 weken en 1 maand.

Wordt mijn behandeling vergoed?

Dat hangt af van verschillende factoren, zoals je zorgverzekering, dekking en de specifieke behandeling die je ontvangt.

Praat met jouw zorgverzekeraar om te controleren welke behandelingen worden vergoed en onder welke voorwaarden. Sommige behandelingen worden volledig of gedeeltelijk vergoed, terwijl andere mogelijk niet worden gedekt.

Je kunt ook informatie krijgen van de zorgverlener over de vergoedingsmogelijkheden en eventuele alternatieven als je behandeling niet wordt vergoed.

Wat gebeurt er als ik het gevoel heb dat therapie niet werkt voor mij?

In deze periode is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen. Zoek professionele hulp bij een huisarts, psycholoog of therapeut. Blijf actief door lichte lichaamsbeweging te doen en eet gezond. Houd een regelmatig slaappatroon aan en blijf in contact met vrienden en familie voor sociale steun.

Deel je gevoelens en overweeg deelname aan een steungroep. Zoek afleiding door activiteiten te vinden die je leuk vindt en wees lief voor jezelf. Probeer mindfulness of meditatie om stress te verminderen. Vermijd zelfmedicatie en zoek professionele hulp als dat nodig is.

Wordt mijn behandeling vergoed?

Als je het gevoel hebt dat de behandeling niet werkt voor jou, is het belangrijk om dat te bespreken. Samen kunnen jullie onderzoeken wat de mogelijke redenen zijn.

Dit kan onder meer het niet goed klikt met jouw behandelaar, onvoldoende behandelingsaanpak, onopgeloste onderliggende problemen of een gebrek aan betrokkenheid bij de therapie omvatten.

Soms is het nodig om een andere behandelaar, een andere benadering te proberen of aanvullende behandelingen te verkennen. Wees open over jouw gevoel, zodat je de best mogelijke ondersteuning krijgt.

Hoe kan ik mijn vooruitgang bijhouden?

Om ongeveer 10 sessies vul je een vragenlijst in om te kijken of je voortuitgang boekt. Dan evalueren we ook jouw behandeldoelen.

Je kunt jouw vooruitgang ook zelf bijhouden door een dagboek bij te houden, doelen te stellen, symptomen te volgen, feedback van anderen te vragen en meetinstrumenten te gebruiken.
Lees meer over

Hoe ga ik om met negatieve denkpatronen?

Verander jouw manier van denken
Een artikel vol handige tips waardoor jouw innerlijke dialoog transformeert naar een manier van denken vol inspiratie, motivatie en kracht.

Vragen over depressie en somberheid

Wat zijn symptomen van depressie?

Aanhoudende gevoelens van verdriet, verlies van interesse, eetlustveranderingen, slaapproblemen, vermoeidheid, concentratieproblemen, gevoelens van waardeloosheid, prikkelbaarheid, verminderd libido en gedachten aan de dood zijn veelvoorkomende symptomen van depressie.

Als je denkt dat je depressie ervaart, maak dan een afspraak bij jouw huisarts. Vanuit daar kan je doorverwezen worden voor een behandeling en hulp krijgen bij het stellen van een diagnose.

Hoe kan therapie helpen bij depressie?

Therapie kan helpen bij depressie door emoties te verkennen, negatieve denkpatronen te identificeren en te vervangen, copingvaardigheden te ontwikkelen, gedragsverandering te stimuleren, en het krijgen van ondersteuning en empathie.

Wanneer reguliere behandelingen geen baat hebben kan er besloten worden om een andere behandelmethode toe te passen, zoals medicatie of rTMS.

Wanneer moet ik hulp zoeken bij depressie?

Als je symptomen ervaart die het dagelijks leven belemmeren, zoals aanhoudende gevoelens van verdriet, verlies van interesse in activiteiten, slaapproblemen, veranderingen in eetlust, moeite met concentreren, gevoelens van waardeloosheid of gedachten aan de dood.

Als deze symptomen aanhouden of verergeren, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken bij een huisarts, psycholoog of psychiater. Het is goed om hulp te zoeken als je merkt dat je functioneren, relaties of werk eronder lijden.

hoe kan ik voor mezelf zorgen tijdens een zware depressie?

In deze periode is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen. Zoek professionele hulp bij een huisarts, psycholoog of therapeut. Blijf actief door lichte lichaamsbeweging te doen en eet gezond. Houd een regelmatig slaappatroon aan en blijf in contact met vrienden en familie voor sociale steun.

Deel je gevoelens en overweeg deelname aan een steungroep. Zoek afleiding door activiteiten te vinden die je leuk vindt en wees lief voor jezelf. Probeer mindfulness of meditatie om stress te verminderen. Vermijd zelfmedicatie en zoek professionele hulp als dat nodig is.

wat moet ik doen bij gedachten over zelfdoding?

Als je gedachten hebt over zelfdoding, bel dan onmiddellijk een nooddienst, zoek professionele hulp, praat met een vertrouwd persoon, vermijd alleen zijn, vermijd alcohol en drugs, en zoek doorlopende hulp bij een therapeut of psychiater.

Je kunt de volgende nummers bellen:

Wat kan ik doen bij therapie resistente depressie?

Bij therapieresistente depressie kan het nuttig zijn om andere behandelopties te verkennen, zoals medicatieaanpassingen, of andere benaderingen te gebruiken zoals rTMS behandelingen.

Wij hebben al meer dan 10 jaar ervaring in het geven van rTMS behandelingen. Ben je benieuwd hoe zo'n traject eruit ziet? Neem dan een kijkje op de officiële rTMS site.

Vragen over onze praktijken

Welke behandelingen bieden jullie?

Elke locatie biedt rTMS, ACT en GCT. Dus overal in nederland kan jij terecht voor een breed scala aan psychische aandoeningen, waaronder depressie, angststoornissen, verslavingen en eetstoornissen.

Elke locatie heeft zijn eigen aanvullende expertises en benaderingen. Zo bieden we EMDR, EFT, IBCT, Psychosomatische fysiotherapie en RET. Bekijk de pagina locaties om te zien waar jij terecht kan voor deze benaderingen.

Hebben jullie ervaring met mijn culturele achtergrond?

Het is onze prioriteit om een inclusieve en cultureel gevoelige omgeving te bieden voor al onze cliënten.

Zo geeft Oumika Brika behandelingen in het Nederlands, klassiek Arabisch en Marokkaans-Arabisch. Hij specialiseert zich in psychodiagnostisch onderzoek en interculturele psychiatrie.

Al heeft niet iedereen persoonlijke ervaring met elke culturele achtergrond, streven we er altijd naar om ons begrip en respect voor diversiteit te vergroten.

Hoe kan ik meer te weten komen over de psychologen?

Via de pagina "Over Psychologenpraktijk" kom je terecht bij onze psychologen. Daar kan je meer te weten komen over ons. Op de pagina "Locaties" kan je zien waar ieder gevestigd zit.

Ieder van ons heeft een verschillende achtergrond en specialisaties, maar allemaal dragen we hetzelfde hart voor onze cliënten.

Waar zijn jullie gevestigd en wat zijn de openingstijden van de praktijk?

We raden je aan om de pagina "Locaties te bezoeken. Daar vind je actuele openingstijden per locatie. Het verschilt namelijk per locatie.

Wij zijn gevestigd door heel Nederland. Met 6 locaties weten we zeker dat er ergens een plek voor jou bij zit.

Bieden jullie online afspraken of teleconsulten?

Voor de intake vindt er altijd een telefoonconsult plaats. Als het gaat om online afspraken, bieden we dat normaal gesproken niet.

Het zou uitzonderlijk voor kunnen komen, maar wij geloven dat fysieke afspraken een postiever effect hebben op de behandeling.

Wanneer we besluiten om dit te veranderen, dan zal je dat op de site kunnen vinden.

Hebben jullie ervaring met specifieke problemen?

Ja dat hebben we. Problemen zoals depressie, autisme, angst- & paniekstoornissen, burn-out, ADHD en dwanggerelateerde stoornissen.

Neem ook eens een kijkje op de pagina "Behandelmethoden". Daar kan je zien hoe wij deze problemen aanpakken.

Nog geen antwoord gevonden op jouw vraag?

Neem een kijkje op de blogpagina, daar staan vaak handige en uitgebreide artikelen. Heb je jouw antwoord nog steeds niet gevonden? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag verder met belangrijke vraagstukken zoals deze. Vul het contactformulier in om snel en gemakkelijk jouw vraag te stellen.
Vraagteken vector

Veelgestelde vragen

Cognitieve gedragstherapie is een veelgebruikte therapievorm die helpt bij het identificeren en veranderen van negatieve gedachtepatronen en gedragingen. Het doel is om de cliënt bewuster te maken van zijn of haar gedachten en acties en deze op een positieve manier te herstructureren. Deze methode is effectief gebleken bij het behandelen van een scala aan psychologische aandoeningen zoals angst en depressie.
Emotionele intelligentie verwijst naar het vermogen om eigen emoties en die van anderen te begrijpen, te beheren en effectief toe te passen. Het is van belang in vele aspecten van het leven, waaronder relaties en werk. Een hoog niveau van emotionele intelligentie kan leiden tot betere samenwerking, conflictresolutie en algemeen welzijn.
© 2024 Psychologenpraktijk Nederland. Alle rechten onder voorbehoud