Een lagere drempel voor psychische zorg: Digitale tools

Een lagere drempel voor psychische zorg: Digitale tools

Om te werken naar een lagere drempel voor psychische zorg is essentieel. Digitale tools en platforms hebben de manier waarop mensen toegang krijgen tot psychische zorg aanzienlijk veranderd, waardoor meer mensen de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. 

 

Waarom laagdrempelige psychische zorg belangrijk is

Met laagdrempelige zorg bereiken we personen die normaal gesproken geen toegang hadden tot psychische zorg, bieden hulp aan ter overbrugging van wachttijden en zorgen dat onderwerpen meer worden besproken onder bevolkingsgroepen. 

 

Voordelen van digitale, laagdrempelige zorg

  • Vroegtijdige interventie
  • Verminderen van stigma
  • Verbeteren van (mentale) gezondheid
  • Toegankelijke zorg
  • Persoonlijke zorg 

 

Gebruik als overbrugging of aanvulling 

Software waaronder zelfhulp apps zijn te personaliseren waardoor je hulp krijgt die past bij jouw hulpvragen. Dit zorgt ervoor dat  ondanks dat je (nog) geen toegang hebt tot reguliere zorg, je niet zonder hulp zit. Wat de lange wachttijden draaglijker kan maken voor iedereen die op zoek is naar psychische hulp. 

 

Je kan het natuurlijk ook gebruiken als aanvulling op jouw huidige behandeling. Het is goed om dit te bespreken met jouw psycholoog, die kan namelijk nog tips geven over wat het beste bij je past. Er zijn ontzettend veel apps die je bijvoorbeeld kunnen helpen met het monitoren van symptomen, beschrijven van gevoelens en begeleiden in mindfulness oefeningen.

 

Gebruik als tijdelijke oplossing

Als je nog niet zeker bent of je psychische hulp nodig hebt, is dit ook een goede tussenoplossing. Wanneer je zelf op zoek gaat naar manieren om jezelf te helpen, is dat ontzettend positief voor jouw algeheel welzijn. 

 

Natuurlijk raden we je wel aan om dit bespreekbaar te maken met jouw huisarts (POH-GGZ). Vroege interventie is namelijk het verschil tussen een korte behandelperiode of een  langdurige, intensieve therapie. De praktijkondersteuner geeft je namelijk inzicht  en mogelijke behandelingen voor hetgeen waar je mee worstelt. 

 

Psychische zorg binnen handbereik

Terwijl onderstaande innovaties zich blijven ontwikkelen, is het goed om te onthouden dat deze oplossingen vaak een tijdelijke verlichting bieden en je kunnen helpen bij het monitoren van jouw mentale en algehele gezondheid. Het is geen vervanging van de traditionele vormen van therapie. 

 

Online therapie platforms

Online therapieplatforms, zoals BetterHelp, Talkspace en OpenUp, biedt je de mogelijkheid om vanuit huis met een therapeut te praten. Deze platforms maken gebruik van videoconferenties, telefonische gesprekken en chats om therapie te bieden. Dit is waardevol voor mensen die in afgelegen gebieden wonen, beperkte mobiliteit hebben of zich ongemakkelijk voelen bij het bezoeken van een fysieke praktijk.

 

Zelfhulp-apps

Er zijn talloze mobiele apps beschikbaar die je ondersteunen bij jouw geestelijke gezondheid. Apps zoals Headspace en Calm richten zich op mindfulness en meditatie. Moodpath is een app die helpt met cognitieve gedragstherapie (CGT) technieken. Hierdoor kan je op eigen tempo en op elk moment van de dag aan je mentale gezondheid werken. Een laagdrempelige optie voor als je nog niet klaar bent voor reguliere therapie.

 

Chatbots en AI

Chatbots zoals Woebot en Wysa maken gebruik van AI. Deze AI chatbots kunnen gesprekken voeren, emoties herkennen en therapie technieken voorstellen op basis van de input van de gebruiker. Al zijn deze chatbots geen vervanging voor therapeuten en psychologen, bieden ze wel een snelle manier om hulp te krijgen en kunnen ze een waardevolle aanvulling zijn op traditionele therapieën.

 

Online forums 

Forums en sites zoals Reddit bieden veilige ruimtes waar mensen hun ervaringen kunnen delen en steun kunnen krijgen van anderen die soortgelijke uitdagingen doormaken. Deze gemeenschappen kunnen een gevoel van verbondenheid en begrip bieden, wat cruciaal is voor mensen die zich geïsoleerd voelen.

 

E-health platforms 

E-health platforms zoals Minddistrict en Karify bieden geïntegreerde zorgoplossingen, inclusief therapie, zelfhulpmodules en digitale dossiers. Deze platforms stellen behandelaren in staat om behandelingen beter te coördineren en bieden patiënten toegang tot hun eigen gezondheidsgegevens. Dit verhoogt de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van patiënten bij hun eigen behandelproces. Zo krijg je echt een lagere drempel voor psychische zorg.

 

Een lagere drempel voor psychische zorg 

Door gebruik te maken van verschillende tools en platformen, leer jij op een laagdrempelige manier beter voor jezelf te zorgen en weer veerkrachtiger in het leven te staan. Ga zelf op onderzoek om te kijken welke oplossing het beste bij je past. Iedereen is namelijk uniek.

Wanneer je ontdekt dat je toch meer behoefte aan psychische zorg hebt, kan je bij ons terecht voor verschillende soorten klachten, zoals burn-out en stress, angststoornissen, laag zelfbeeld, depressie, ADHD, autisme en meer. Vul het contactformulier in op onze website en wij nemen z.s.m. contact met je op. Onze wachttijden voor het starten van een behandeling kunnen verschillen van 2 weken tot enkele maanden.

 

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Vraagteken vector

    Veelgestelde vragen

    Cognitieve gedragstherapie is een veelgebruikte therapievorm die helpt bij het identificeren en veranderen van negatieve gedachtepatronen en gedragingen. Het doel is om de cliënt bewuster te maken van zijn of haar gedachten en acties en deze op een positieve manier te herstructureren. Deze methode is effectief gebleken bij het behandelen van een scala aan psychologische aandoeningen zoals angst en depressie.
    Emotionele intelligentie verwijst naar het vermogen om eigen emoties en die van anderen te begrijpen, te beheren en effectief toe te passen. Het is van belang in vele aspecten van het leven, waaronder relaties en werk. Een hoog niveau van emotionele intelligentie kan leiden tot betere samenwerking, conflictresolutie en algemeen welzijn.
    © 2024 Psychologenpraktijk Nederland. Alle rechten onder voorbehoud