Van darmklachten tot rugpijn, van migraines tot aanhoudende pijn en vermoeidheid, sommige klachten blijven hardnekkig, zonder duidelijke medische verklaring, maar sterk verbonden met psychisch lijden. Of het nu gaat om het omgaan met chronische pijn, het verlichten van stressgerelateerde klachten of het bevorderen van algemeen welzijn, je verlangt gewoon naar verbetering.
Psychosomatische fysiotherapie biedt een holistische benadering van gezondheid, waarbij lichamelijke en psychologische aspecten worden aangepakt. Door de werking van lichaam en geest te begrijpen, helpt het lichamelijke klachten te verminderen die worden beïnvloed door psychologische factoren zoals stress, angst en depressie.
WAT IS PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE?
Psychosomatische fysiotherapie is een benadering die zich richt op lichamelijke klachten en psychische factoren, zoals stress, emoties, angst of andere psychologische aspecten.
Door gesprekken, oefeningen en technieken zoals ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en cognitieve gedragstherapie proberen we het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen.
Het doel van psychosomatische fysiotherapie is om je te helpen om klachten beter te begrijpen, stress te verminderen, emoties te reguleren en effectiever om te gaan met de uitdagingen die je ervaart. Dat zorgt op zijn beurt weer voor een algeheel gevoel van welzijn.
PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE
Psychosomatische fysiotherapie is een benadering die erkent dat er een sterke verbinding bestaat tussen lichaam en geest, en dat psychologische factoren invloed kunnen hebben op lichamelijke symptomen, en andersom.
Deze vorm van therapie erkent de samenhang tussen lichaam en geest, waarbij psychologische stress, emoties en andere psychologische aspecten kunnen bijdragen aan lichamelijke symptomen, zoals pijn, spanning en beperkingen in het bewegingsbereik.
Psychosomatische fysiotherapie streeft naar het herstellen van het evenwicht tussen lichaam en geest en het verminderen van de klachten. De focus ligt niet alleen op het verlichten van de fysieke symptomen, maar ook op het begrijpen en aanpakken van de onderliggende psychologische en emotionele factoren.
Door je te helpen om emoties en stress te reguleren, zorgen we ervoor dat je effectiever omgaat met uitdagingen. Dit helpt je om de dagelijkse prestaties te leveren waar je naar verlangt. Zonder tegengehouden te worden door klachten.
KERNPRINCIPES VAN PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE
LICHAAM EN GEEST
We richten ons op het begrijpen en behandelen van de interactie tussen lichamelijke klachten en psychologische factoren zoals stress, emoties en gedachtepatronen.
PERSOONSGERICHTE ZORG
Jouw individuele behoeften, doelen en ervaringen staan centraal. De behandeling wordt afgestemd op de specifieke situatie en klachten.
PSYCHO-EDUCATIE
Je krijgt inzicht in de oorzaken van jouw klachten door je te voorzien van educatie en tools om zelfmanagement vaardigheden te ontwikkelen.
DIVERSE BEHANDELTECHNIEKEN
We maken gebruik van verschillende technieken, waaronder gesprekstherapie, ademhalingstechnieken, cognitieve gedragstherapie en lichaamsbewustwording en oefentherapie.
PREVENTIE
Naast het behandelen van klachten bevorderen we algemeen welzijn en voorkomen terugval door het aanleren van gezonde copingstrategieën en leefstijlveranderingen.
HOE KAN PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE HELPEN?
Sommige lichamelijke klachten kunnen worden beïnvloed door psychologische factoren zoals stress, angst of depressie.
Psychosomatische fysiotherapie kan helpen bij het identificeren en aanpakken van deze onderliggende psychologische factoren om jouw klachten te verminderen.
Door educatie, coaching en het aanleren van zelfmanagement vaardigheden, kan deze benadering je helpen om gezondere keuzes te maken voor lichaam en geest.
VOORDELEN EN WERKING PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE
De toepassing kan variëren per persoon en de specifieke benadering die wordt gebruikt. Verschillende therapeutische benaderingen kunnen dan ook worden gebruikt.Over het algemeen wordt de behandeling ervaren als ondersteunend voor zelfontdekking en heling. Mensen die psychosomatische therapie volgen, ervaren een gevoel van verlichting en opluchting naarmate ze meer inzicht krijgen in hun klachten en de onderliggende oorzaken ervan.
Door het leren begrijpen van de relatie tussen lichaam en geest, kan je nieuwe manieren ontdekken om met jouw symptomen om te gaan en jouw algehele welzijn te verbeteren. Psychosomatische therapie biedt waardevolle hulpmiddelen en inzichten die kunnen leiden tot langdurige verlichting en een beter begrip van jezelf.
WAT MERK JE ZELF?
Tijdens sessies wordt er de ruimte geboden voor open gesprekken waarin je jouw emoties, gedachten en ervaringen kunt delen in een veilige en ondersteunende omgeving. Deze gesprekken helpen om inzicht te krijgen in de verbindingen tussen jouw lichamelijke klachten en psychologische factoren zoals stress, angst of zelfs trauma.
Het proces kan uitdagend zijn en tijd kosten. Het kan nodig zijn dat je diep ingaat op jouw emoties en ervaringen. Dit is soms moeilijk en kan heel wat losmaken, maar tegelijkertijd is dat ontzettend bevrijdend.
MAAK EEN AFSPRAAK VOOR PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE IN BREDA
Kom meer in contact met jezelf en de signalen die je lichaam geven in uitdagende periodes met psychosomatische therapie in Breda. Leer onder begeleiding van Karin hoe jij jezelf kunt ondersteunen en krijg de controle over jouw lichaam terug.
Cognitieve gedragstherapie is een veelgebruikte therapievorm die helpt bij het identificeren en veranderen van negatieve gedachtepatronen en gedragingen. Het doel is om de cliënt bewuster te maken van zijn of haar gedachten en acties en deze op een positieve manier te herstructureren.
Deze methode is effectief gebleken bij het behandelen van een scala aan psychologische aandoeningen zoals angst en depressie.
Emotionele intelligentie verwijst naar het vermogen om eigen emoties en die van anderen te begrijpen, te beheren en effectief toe te passen. Het is van belang in vele aspecten van het leven, waaronder relaties en werk. Een hoog niveau van emotionele intelligentie kan leiden tot betere samenwerking, conflictresolutie en algemeen welzijn.