EYE MOVEMENT DESENSITIZATION AND REPROCESSING (EMDR) IN BREDA
Je leeft in een waas, dissocieert bij het minste en geringste dat angst bij je naar boven brengt. Je raakt snel getriggerd, verliest vaak de controle over jouw emoties of voelt je juist vlak. Alsof jouw gevoel je buitensluit. Jouw leven wordt bepaald door jouw verleden en angst, lijkt het wel.
Voor traumagerelateerde klachten is EMDR een effectieve benadering. Niet alleen bij het verwerken van traumatische herinneringen, maar ook het verminderen van symptomen zoals angst en depressie, het verbeteren van slaapproblemen en het vergroten van zelfvertrouwen en veerkracht.
Wat is EMDR?
Ontwikkeld door Dr. Francine Shapiro in 1987. Ze ontdekte per ongeluk het therapeutisch effect van oogbewegingen op haar eigen trauma's, wat leidde tot de ontwikkeling van EMDR. Sindsdien heeft EMDR zich bewezen als een effectieve therapie voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere traumagerelateerde stoornissen, met wereldwijde erkenning en acceptatie als een belangrijke behandelingsoptie voor mensen die lijden aan trauma.
EMDR is dus een therapie die oogbewegingen gebruikt om traumatische herinneringen te verwerken. Deze benadering kan ook worden gebruikt bij de behandeling van angststoornissen, depressie en andere psychische problemen.
EYE MOVEMENT DESENSITIZATION AND REPROCESSING
Tijdens EMDR-therapie wordt de informatieverwerking in de hersenen gestimuleerd. Dit kan helpen bij het verwerken en integreren van traumatische herinneringen, emoties en gedachten, waardoor de emotionele lading ervan afneemt.
Jouw trauma of angst is opgeslagen in het lange termijn geheugen, door EMDR breng je dit terug naar het werkgeheugen, waardoor je beter in staat bent om de traumatische gebeurtenis te verwerken. Dit kan je doen met oogbewegingen, tikken of auditieve signalen, om de hersenen te helpen de traumatische herinneringen te verwerken en te integreren met meer adaptieve informatie.
KERNPRINCIPES VAN EYE MOVEMENT DESENSITIZATION AND REPROCESSING (EMDR)
TERUG NAAR DE KERN
Veiligheid en stabiliteit zijn essentieel in het EMDR-proces, waarbij de psycholoog ervoor zorgt dat je je veilig genoeg voelt om traumatische herinneringen te verkennen en te verwerken. Samen gaan we terug naar de kern van de angst, pijn of verdriet.
Spanning opbouwen
Bij het verkennen van jouw trauma of angst wordt er spanning opgebouwd. Stapsgewijs verhoog je de emotionele belasting tijdens het herbeleven van de traumatische herinnering. Dit zorgt ervoor dat je in een veilige omgeving de traumatische ervaring kunt verwerken en integreren.
werkgeheugen stimuleren
Tijdens EMDR wordt het werkgeheugen gestimuleerd, met bijvoorbeeld oogbewegingen, tikken of auditieve signalen, om de hersenen te helpen traumatische herinneringen te verwerken en te integreren.
Het doel is de emotionele lading van traumatische herinneringen te verminderen door herhaalde belichting aan de traumatische ervaring te combineren met het stimuleren van het werkgeheugen.
TRAUMAVERWERKING
Tijdens EMDR wordt adaptieve informatie toegevoegd aan de traumatische herinnering, waardoor deze op een meer adaptieve manier wordt opgeslagen in het geheugen en de emotionele lading ervan afneemt.
Doordat de lading afneemt, krijg jij de ruimte om de gebeurtenis beter te verwerken. In combinatie met adaptieve informatie zoals geruststellende gedachtes, affirmaties of visualisaties leer je nieuwe inzichten en overtuigingen over jezelf.
Hoe kan emdr helpen?
EMDR helpt bij het verminderen van de intensiteit waarop je jouw trauma ervaart. De symptomen van EMDR zoals herbelevingen, slaapproblemen en dissociatie.
Door deze benadering haal je de heftige reactie weg, waardoor je meer ruimte krijgt om het trauma te verwerken.
Zodra je niet meer wordt overspoeld door emoties, kan je de gebeurtenissen een nieuwe plek geven. Je krijgt nieuwe inzichten over de gebeurtenis die je gaan helpen.
VOORDELEN EN WERKING EMDR
EMDR biedt verschillende voordelen voor mensen die worstelen met traumagerelateerde problemen. Zo helpt deze benadering bij het verwerken van traumatische herinneringen, het verminderen van symptomen zoals angst en depressie, aanpakken van slaapproblemen en het vergroten van innerlijke kracht. Het kan leiden tot blijvende positieve veranderingen en kwaliteit van leven, wat een gevoel van herstel en bevrijding kan opwekken.
WAT MERK JE ZELF?
Tijdens de behandeling kunnen emoties hoog oplopen. Maar dat is goed. Je gaat namelijk naar de kern van jouw trauma. De herinnering, overtuiging of angstfactor die je het meest dwarszit wordt aangepakt. Dit kan als zeer spannend worden ervaren.
Het kan zijn dat je tijdens de behandeling dissocieert of schiet in ander copinggedrag. Jouw gedachtes kunnen alle kanten opgaan. Dat is allemaal oke. Jouw behandelaar begeleid je door dit proces heen.
Na de behandeling kan je je onwennig voelen, opgelucht of afgevlakt. Soms duurt het even voor de effecten helemaal op je inwerken. Snelle resultaten zijn zeker haalbaar bij angst of depressie. De ervaring kan per persoon en behandeldoel verschillen.
Karin
Karin werkt al (periode) met de EMDR benadering. In haar werk ervaart ze veel (veelvoorkomende issue).
“Quote van Karin over bovenste stukje”
Karin geeft naast EMDR ook Psychosomatische fysiotherapie, Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en rTMS.
Wil je meer weten over onze psychologen en hoe ze jou kunnen helpen?
Samen werken we aan een toekomst vol liefde en begrip. Leer onder begeleiding van Karin hoe je door die negatieve spiraal heen komt, conflicten oplost en elkaar op een steunende en liefdevolle manier opbouwt.
Cognitieve gedragstherapie is een veelgebruikte therapievorm die helpt bij het identificeren en veranderen van negatieve gedachtepatronen en gedragingen. Het doel is om de cliënt bewuster te maken van zijn of haar gedachten en acties en deze op een positieve manier te herstructureren.
Deze methode is effectief gebleken bij het behandelen van een scala aan psychologische aandoeningen zoals angst en depressie.
Emotionele intelligentie verwijst naar het vermogen om eigen emoties en die van anderen te begrijpen, te beheren en effectief toe te passen. Het is van belang in vele aspecten van het leven, waaronder relaties en werk. Een hoog niveau van emotionele intelligentie kan leiden tot betere samenwerking, conflictresolutie en algemeen welzijn.