RATIONAL EMOTIVE THERAPY IN ZWOLLE

Een constante strijd met jezelf, overspoeld door emoties en gedachten, bang wordt je ervan. Stress overspoelt je elke keer als je iets nieuws probeert, of je doet steeds minder om spannende situaties te vermijden. Negatief zelfbeeld, negatieve overtuigingen over jouw omgeving en groepen mensen. Erg vervelend allemaal.

Je hebt het vaak niet door dat die gedachten rondspoken. Maar je merkt dat relaties stroef lopen, je niet zoveel meer doet dan je vroeger deed, en je in een negatieve spiraal bent beland. Rational Emotive Therapy (RET) gaat je hierbij helpen.

Wat is RET?

Rational Emotive Therapy (RET), ook wel Rational Emotive Behavior Therapy (REBT), is een vorm van psychotherapie die je helpt met het identificeren en veranderen van irrationele overtuigingen die leiden tot emotionele en gedragsproblemen.

RET is ontwikkeld door de Albert Ellis in de jaren 1950 en heeft sindsdien wereldwijd erkenning gekregen vanwege zijn effectiviteit bij het behandelen van diverse psychische aandoeningen.

RATIONAL EMOTIVE THERAPY

RET is gebaseerd op het idee dat onze gedachten en overtuigingen direct van invloed zijn op onze emoties en gedrag. Volgens RET veroorzaken irrationele overtuigingen negatieve emoties zoals angst, depressie en woede.

Dit kunnen gedachten zijn over jezelf: “Ik ben niet goed genoeg”, over jouw omgeving of groepen mensen: “Alle mannen zijn slecht”. Maar ook binnen relaties met personen die heel dicht bij je staan; “Mijn partner vind mij lelijk” en “Niemand is geïnteresseerd in mij”.

Door deze irrationele overtuigingen te identificeren, uit te dagen en te vervangen door meer realistische en rationele gedachten, kan je jouw emotioneel welzijn bevorderen en effectiever omgaan met uitdagingen in het leven.

KERNPRINCIPES VAN RATIONAL EMOTIVE THERAPY

Hoofd in art style vector

ABC-MODEL OF 4g's

Dit model vormt de basis van RET. A van Activating event, B van Beliefs, en C van Consequenties. Denk aan de 4G’s: Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel en Gedrag. Door dit model leer je bewust te worden van jouw negatieve of belemmerende overtuigingen.

Hoofd in art style vector

IRRATIONELE OVERTUIGINGEN

Niet elke negatieve gedachte zorgt voor emotionele of gedragsproblemen. Daarom benadrukken we het verschil tussen rationele en irrationele gedachten. De irrationele overtuigingen worden vaak gekenmerkt door overdreven eisen, rampdenken en zelfveroordeling.
Hoofd in art style vector

COGNITIEVE HERSTRUCTURERING

Door onderzoek naar bewijs, het identificeren van alternatieve, realistische overtuigingen en het ontwikkelen van nieuwe, effectievere denkpatronen lossen we veel problemen op.

Het doel is om oude denkpatronen te vervangen voor nieuwe, die positiever, effectiever zijn en je dus helpen beter om te gaan met uitdagende situaties.

Hoofd in art style vector

ACCEPTATIE EN VERANDERING

Het accepteren van onvermijdelijke stressvolle situaties en het loslaten van irrationele verwachtingen is belangrijk. Het moedigt aan tot verandering van gedachten, gevoelens en gedrag die binnen jouw controle liggen. Je leert dingen los te laten waar je geen controle over hebt.

Hoe kan RET helpen?

RET helpt je met het veranderen van irrationele denkpatronen die je tegenhouden in het dagelijks leven. De negatieve spiraal wordt hierdoor verbroken en je leert te vertrouwen op jouw eigen kunnen.

Je leert om te stoppen met jezelf te ontmoedigen met te hoge eisen en doemdenken. Dit is meer dan bevrijdend voor personen die al jaren deze irrationele gedachten hebben.

VOORDELEN EN WERKING RET

RET is een actieve en collaboratieve vorm van therapie waarbij we samen irrationele overtuigingen identificeren en veranderen. Deze benadering wordt gebruikt voor verschillende psychische aandoeningen, zoals angststoornissen, depressie, verslavingen, eetstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en meer.

Je leert om bewust te worden van irrationele gedachten, deze uit te dagen en vervolgens nieuwe overtuigingen te ontwikkelen. Door cognitieve herstructurering en oefeningen leer je om nieuwe manieren van denken en doen.

WAT MERK JE ZELF?

Het is effectief bij het verbeteren van zelfbeeld, assertiviteit, stressmanagement en algemeen welzijn. Veel mensen ervaren al na enkele sessies verbeteringen in hun emotioneel welzijn en functioneren.

Wanneer je irrationele gedachten kunt herkennen en uitdagen, kan je blijvende veranderingen aanbrengen in het omgaan met emoties en relaties met anderen. Je krijgt tools en vaardigheden om zelfstandig met uitdagingen om te gaan.

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR RET IN ZWOLLE

Wil je negatieve patronen doorbreken en liefdevoller kijken naar jezelf en anderen? Of leren hoe je zonder overspoeld te worden met emoties conflicten oplossen? Melissa helpt je om met het aanleren van nieuwe patronen die je helpen.

MELISSA

Melissa werkt al (periode) met de RET benadering. In haar werk ervaart ze veel (veelvoorkomende issue).

“Quote van Melissa over bovenste stukje”


Melissa doet naast Emotional Focused Therapy ook Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en rTMS.

Wil je meer weten over onze psychologen en hoe ze jou kunnen helpen?
Vraagteken vector

Veelgestelde vragen

© 2024 Psychologenpraktijk Nederland. Alle rechten onder voorbehoud