INTEGRATIVE BEHAVIORAL COUPLE THERAPY (IBCT) IN DE BILT

Je komt thuis bij je partner, maar in plaats van een warme omhelzing, word je begroet met een ongemakkelijke stilte. Gesprekken eindigen in ruzies en onbegrip, alsof jullie langs elkaar heen praten. De intimiteit die ooit zo vanzelfsprekend leek, lijkt nu verder weg dan ooit. Je mist de diepe verbondenheid en vraagt je af of deze nog hersteld kan worden.

Vervreemding en onvervulde behoeften, vermengd met hoop op herstel en verandering. De wetenschap dat er iets mist in je relatie, maar niet weten hoe je het kunt oplossen. Gelukkig brengt IBCT daar verandering in. Samen met je partner werk je aan het herstellen van de communicatie, versterking van verbondenheid en het vinden van nieuwe manieren om met elkaar om te gaan.

WAT IS IBCT?

Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) is ontwikkeld door Andrew Christensen en Neil S. Jacobson in de jaren 1990. Deze benadering richt zich op de interactie tussen partners en combineert technieken uit verschillende therapievormen, zoals cognitieve gedragstherapie en systeemtherapie.

IBCT heeft sindsdien wereldwijd erkenning gekregen als een effectieve vorm van relatietherapie, waarbij de focus ligt op het vergroten van begrip, acceptatie en verandering binnen de relatie.

Door de nadruk te leggen op het accepteren van verschillen en het streven naar verandering, helpt IBCT jou en je partner om een gezondere dynamiek te ontwikkelen de emotionele band te herstellen.

INTEGRATIVE BEHAVIORAL COUPLE THERAPY

Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) is gebaseerd op verschillende benaderingen. Het maakt gebruik van principes uit gedragstherapie om de dynamiek tussen partners te begrijpen en te veranderen.

Daarnaast gebruikt IBCT concepten vanuit de hechtingstheorie om het begrip van emotionele verbondenheid en nabijheid te vergroten. Deze benadering ziet relaties als een systeem waarin veranderingen bij de ene partner invloed hebben op de ander en andersom. Acceptance en Change Strategieën (ACS) worden ook ingezet, waarmee jullie leren om onvermijdelijke verschillen en noodzakelijke veranderingen te accepteren.

Door verschillende benaderingen te integreren, biedt IBCT een holistische aanpak voor het werken aan relatieproblemen. Een veelzijdige en effectieve vorm van relatietherapie voor stellen die niets liever willen dan een gezonde en gelukkige relatie.

KERNPRINCIPES VAN INTEGRATIVE BEHAVIORAL COUPLE THERAPY

Hoofd in art style vector

ACCEPTATIE EN VERANDERING

Het omarmen van de partner zoals hij of zij is en het streven naar groei binnen de relatie is ontzettend belangrijk. Het doel is een balans vinden tussen acceptatie van je partner en het streven naar positieve veranderingen voor een sterkere relatie.
Hoofd in art style vector

EMOTIONELE VERBONDENHEID

De focus ligt op het herstellen en verdiepen van de emotionele band tussen jou en jouw partner. Dit doe je door het openlijk delen van gevoelens en behoeftes, en empathie tonen voor elkaar en de emoties die jullie kunnen ervaren.
Hoofd in art style vector

EFFECTIEVE COMMUNICATIE

We helpen bij het ontwikkelen van effectieve communicatie vaardigheden. Dit zorgt voor een diepere verbinding en beter begrip van elkaar. Vaardigheden zoals actief luisteren, assertiviteit en constructieve conflictoplossing komen aan bod.
Hoofd in art style vector

GEDRAGSVERANDERING

IBCT maakt gebruik van gedragstherapeutische technieken om destructieve interactiepatronen te herkennen en aan te pakken. Samen leren jullie nieuwe, gezondere gedragspatronen aan die bijdragen aan een gezonde dynamiek.

Hoe kan ibct helpen?

IBCT is gericht op het verbeteren van relaties door middel van gedragsverandering en emotionele verbinding. Het helpt koppels om hun patronen van interactie te begrijpen en te veranderen, waardoor ze een diepere emotionele band kunnen opbouwen.

De focus wordt gelegd op het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving. Door gesprekken en oefeningen leren jullie communicatievaardigheden en conflictresolutietechnieken.

VOORDELEN EN WERKING IBCT

IBCT wordt ingezet als een effectieve benadering voor het verbeteren van relaties en het aanpakken van verschillende problemen die binnen een relatie kunnen spelen. Naast het versterken van de band tussen partners, kan IBCT ook dienen als hulpmiddel bij het omgaan met conflicten, het herstellen van vertrouwen, het verbeteren van communicatie en het aanpassen aan veranderingen in het leven.

Door te focussen op het bevorderen van begrip, empathie en gezonde interactiepatronen, helpt IBCT stellen bij het creëren van een sterke en duurzame relatie, zelfs in de moeilijkere tijden.
Samen leggen we een stevige basis voor een vervullende relatie.

WAT MERK JE ZELF?

Naast het feit dat gevoel en emoties zich kunnen ontwikkelen of veranderen, kunnen er ook veranderingen plaatsvinden in gedrag. Hoopvoller, opgelucht, begrepen gevoel of meer assertiviteit in je communicatie zijn hier voorbeelden van.

De dynamiek tussen jou en je partner kan verbeteren, met meer openheid, begrip en verbondenheid. Het is belangrijk om te onthouden dat therapie voor iedereen anders is en dat de ervaringen kunnen verschillen.

Caressa

Caressa werkt al (periode) met de IBCT benadering. In haar werk ervaart ze veel (veelvoorkomende issue).

“Quote van Caressa over bovenste stukje”


Estelle biedt naast Emotional Focused Therapy ook Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en rTMS.

Wil je meer weten over onze psychologen en hoe ze jou kunnen helpen?

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR IBCT IN DE BILT

Het is het begin van een gezondere dynamiek en verbondenheid, en de eerste stap begint met het erkennen van de behoefte aan verandering. Caressa helpt met het herontdekken van jullie relatie.
Vraagteken vector

Veelgestelde vragen

© 2024 Psychologenpraktijk Nederland. Alle rechten onder voorbehoud